PEGACPLSA25V1 Free Practice Questions for Pega Lead System Architecture Exam
The PEGACPLSA25V1 Pega Lead System Architecture Exam is designed for experienced Pega professionals who want to validate their ability to make sound design and architecture decisions when building enterprise Pega applications. The exam focuses on the broader capabilities of the Pega Platform and the best practices used to create scalable, maintainable, secure, and effective solutions.
To help candidates evaluate their preparation, Certspots provides a free PEGACPLSA25V1 online test with practice questions covering important concepts related to Pega application architecture and design. These practice questions can help you review technical scenarios, test your understanding of Pega architecture decisions, identify knowledge gaps, and become more familiar with scenario-based questions before taking the actual exam.
Free PEGACPLSA25V1 Practice Questions
Test your knowledge with the following PEGACPLSA25V1 practice questions. Try to answer each question before checking the correct answer and explanation.
1.XYZ Corporation wants to ensure that every attempt by a developer to check a rule into a certain ruleset version is reviewed before that rule is allowed to be checked in.
The rule should be automatically sent back to the developer without being checked in if all warnings are not justified and the fields on the history tab are not complete.
How do you address this requirement?
A. Prior to the first assignment in the ApproveRuleCheckin flow, add a decision shape where one output connector is equivalent to the submitting the SendBack flow action.
B. Implement a CheckForCustomWarnings activity for each rule included in the requirement. The activity issues a warning whenever the requirement’s history tab criteria are not met.
C. Override the SendBack Flow Action adding a pre-ctivity that transfers the assignment to the create operator if the rule’s criteria are not met.
D. Override the FindReviewers decision tree to invoke a when rule that evaluates the criteria, if the when rule returns true, the decision tree returns SendBack.
Answer: A
2.A customer requires that the Workbasket used for a “Review” assignment depends on the Organizational Unit. OrgUnitA should use the OrgUnitABasket, and OrgUnitB should use OrgUnitBBasket.
Which of the following is the best approach for this requirement?
A. Create a separate subflow that includes only the Review Assignment, and create circumstanced copies of this subflow: one that tests if OperatorID.pyOrgUnit = OrgUnitA and the other that tests if OperatorID.pyOrgUnit = OrgUnitB
B. Create two circumstanced copies of the flow rulE.one that tests if OperatorID.pyOrgUnit = OrgUnitA and the other that tests if OperatorID.pyOrgUnit = OrgUnitB
C. Create separate RuleSets for each Organizational Unit, and put two separate copies of the flow rule in each RuleSet
D. Create a map rule that sets a property value to “OrgUnitABasket” when OperatorID.pyOrgUnit = OrgUnitA, and “OrgUnitBBasket” when OperatorID.pyOrgUnit = OrgUnitB. Also, create a declare page with this property
Answer: D
3.When designing an automated testing strategy, what are two key goals to achieve? (Choose two.)
A. Reducing the time and effort required for manual testing.
B. Eliminating the need for manual code reviews.
C. Guaranteeing the complete absence of all bugs.
D. Facilitating faster and more reliable releases.
Answer: AD
4.Which tasks are part of continuous integration and continuous delivery? (Choose two.)
A. Running automated tests whenever new code is committed.
B. Manually deploying code to the production environment.
C. Automating the build process for application packages.
D. Creating a release plan and schedule for each deployment.
E. Conducting user acceptance testing (UAT) before each deployment.
Answer: AC
5.Which three of the following approaches are valid methods of extending rules in Pega Platform™? (Choose three.)
A. Organization hierarchy
B. Class
C. Dynamic class referencing (DCR)
D. Circumstance
E. Ruleset
Answer: BDE
6.According to Pega’s production deployment best practices, which three activities should be avoided? (Choose three.)
A. Deploying untested code directly to the production environment.
B. Using a single point of failure for deployment processes.
C. Conducting load testing in the production environment.
D. Implementing automatic rollbacks for critical issues.
E. Allowing direct access to production servers for developers.
Answer: ACE
7.Which two of the following statements are true about Cosmos React? (Choose two.)
A. Cosmos React allows rule delegation.
B. Cosmos React supports localization.
C. Cosmos React is best suited for applications that are built from scratch.
D. Cosmos React improved system performance.
Answer: CD
8.Select the primary reason for developing a set of unit lest cases and automated testing Suites in a continuous integration and continuous deployment (CI/CD) model.
A. Automated testing reduces costs by reducing the need to hire and I rain testing resources.
B. Automated testing accelerates the deployment of rules from the development environment to target environments.
C. Automated testing programmatically ensures quality of rules to maintain the integrity of the pipeline.
D. Automated testing allows for orchestration between automation server and the Execute Test REST service.
Answer: C
9.What are the two major differences between the Pega Web Mashup and Pega Digital Experience (DX) API? (Choose two.)
A. DX API uses a Pega Platform application skin. Pega Web Mashup does not use a Pega Platform b) application skin.
B. The DX API allows developers to build custom Pega Platform application front ends, as well as custom business logic.
C. Pega Web Mashups are built with Pega Platform UI and are embedded directly in a web page.
D. DX API gives UI developers more flexibility.
Answer: CD
10.A data class at the enterprise layer has a list of common properties, and in the application stack there are two component applications. One of the component applications creates instances of the data class to fulfill its function. The other component applications require extra properties to perform their function.
Which of the following options is a data modeling best practice?
A. Define a new concrete data class at the required layer by extending the enterprise layer data class.
B. Define a new concrete data class at the enterprise layer with the properties that are required for the component application.
C. Define a new abstract data class at the enterprise layer with the properties that are required for the component application.
D. Define a new abstract data class at the required layer by extending the enterprise layer data class.
Answer: A
11.Select the recommended option for extending the data model provided by a pega industry framework.
A. Hide the data model with a custom data model.
B. Redefine the data model.
C. Specialize the data model as little as possible.
D. Hide the data model with an Enterprise service Bus (ESB) dictated data model.
Answer: C
12.Select two ways for queuing an item for a queue processor. (Choose two.)
A. Use Utility smart shape
B. Use the Queue-for-processing method
C. Use Run in Background smart shape
D. Use the Queue for -agent method
Answer: BC
13.What is the primary benefit of using an external reports database in conjunction with Pega’s Business Intelligence Exchange (BIX)?
A. It allows for the data to be denormalized or flattened for improved reporting performance.
B. It provides real-time reporting on in-flight cases, which is not possible in Pega.
C. It automatically synchronizes all data changes from Pega to the external database.
D. It eliminates the need for any reporting tools within Pega.
Answer: A
14.How do deployment choices affect design decisions in Pega applications?
A. Deployment choices impact the user interface design and layout.
B. They do not have any significant influence on design decisions.
C. The choice of deployment affects the selection of application monitoring tools.
D. They may influence the use of specific rulesets and configurations based on the target environment.
Answer: D
15.Which one of the following statements is true about UX design?
A. Having sympathy for users is the ability to understand what other people feel from their perspective.
B. User empathy is a critical aspect of UX design.
C. The first step in creating a user-centric design is to understand the engineering constraints.
D. The best UX process is fast and responsive.
Answer: B
Start Your PEGACPLSA25V1 Online Test
Ready to evaluate your preparation for the Pega Lead System Architecture Exam? Work through the PEGACPLSA25V1 practice questions above and use the explanations to strengthen your understanding of Pega architecture and design decisions
Consistent practice can help you identify knowledge gaps, improve your ability to analyze technical scenarios, and approach the PEGACPLSA25V1 exam with greater confidence.

LEAVE A COMMENT